Wydrukuj tę stronę
wtorek, 13 lipiec 2021 14:34

Mini babeczki z kawałkami czekolady

Babeczki czekoladowe Babeczki czekoladowe unplash

Małe babeczki to szybka przekąska idealna na wszelkie spotkania czy inne okazje. Taki deser można wzbogacić dowolnymi dodatkami, w tym także kawałkami czekolady. Jak przygotować pełne smaku mini babeczki o delikatnym smaku kakao?

 

Jak przygotować babeczki z kawałkami czekolady?

Składniki na babeczki z kawałkami czekolady:

  • 90 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 300 g mąki,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 160 g cukru,
  • 120 ml oleju.

Sposób przygotowania:

Ustaw piekarnik na 200°C, na tryb grzania góra-dół. Pomieszaj jajka z mlekiem oraz olejem. Dodaj suche składniki, czyli cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Połącz do uzyskania jednolitej masy. Pokrój czekoladę na niewielkie kawałki i wymieszaj tak, by równomiernie rozłożyć je w masie. Przelej całość do papilotek do wysokości około 2/3. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

Jeśli chcesz, możesz zastąpić czekoladę mleczną jej gorzkim lub białym odpowiednikiem. Wewnątrz muffinek można umieścić również orzechy lub zatopić owoce. Wszystko zależy od Twoich preferencji i tego, jakie składniki masz aktualnie w domu.

Jak ozdobić babeczki z kawałkami czekolady?

Babeczki czekoladowe można udekorować na wiele różnych sposobów. Warto dopasować je do okazji, podczas której mają zostać podane. Zimą idealnie sprawdzą się więc dekoracje nawiązujące do tej pory roku, na przykład w postaci cukrowych śnieżynek czy błyszczących perełek. Latem dobrym pomysłem jest postawienie na owoce sezonowe, czyli maliny, truskawki, porzeczki czy borówki.

Muffiny czekoladowe warto polać polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżek mleka. Do takiej bazy z łatwością przykleisz wiele innych składników, w tym owoce sezonowe, pokruszone orzechy czy wiórki kokosowe. Polewa pozwoli również delikatnie odmienić smak babeczek. Sprawdzi się zarówno polewa z gorzkiej czekolady, jak i białej. Jeśli chcesz, możesz stworzyć również artystyczne dekoracje z wykorzystaniem lukrowych pisaków. Latem idealnie sprawdzi się też listek mięty.