wtorek, 05 kwiecień 2022 14:50

Guma ksantanowa – czemu zawdzięcza swą popularność?

guma ksantonowa guma ksantonowa pixabay

Guma ksantanowa to wielocukier, który wytwarzany jest podczas fermentacji cukrów pochodzących z kukurydzy oraz pszenicy. Guma ksantanowa jest białym proszkiem o lekko żółtawym zabarwieniu, który mocno pyli. W kosmetykach, przemyśle oraz w żywności jest używana jako emulgator i zagęszczacz

 

Właściwości gumy ksantanowej

Guma ksantanowa pęcznieje w jelitach i pobudza je do pracy, przyspieszając przemianę materii. Ogranicza ilość gazów w jelitach, a tym samym wystąpienie zaparć i wzdęć. Ten wielocukier obniża także ilość cholesterolu i glukozy, a także ułatwia przełykanie pokarmów.


Ksantan pozwala nadać substancji odpowiednią gęstość i zwiększyć jej masę. Produkty w stanie płynnym dzięki gumie ksantanowej stają się bardziej plastyczne i mają lepszą konsystencję. Ten wielocukier można rozpuścić w ciepłej i zimnej wodzie oraz w mleku i różnego rodzaju napojach.

Zastosowanie gumy ksantanowej

Guma ksantanowa, czyli ksantan, oznaczana jest w przemyśle symbolem E415. W produktach spożywczych występuje w niewielkich ilościach i nie jest tak bardzo szkodliwa, jak inne składniki z oznaczeniem E. Ksantan jest zagęstnikiem i stabilizatorem produktów spożywczych, spełnia też rolę pianotwórczą. Guma ta używana jest do produkcji dżemów oraz innych przetworów z owoców, a także majonezu, kisielu, a nawet płatków ze zbóż.


Guma ksantanowa używana jest w kosmetyce do produkcji kosmetyków i ma wpływ na ich konsystencję. Ksantan zagęszcza i nadaje kosmetykom lepkości i plastyczności. Guma ta najczęściej dodawana jest do szamponów, płynów do mycia, past do zębów oraz kremów do twarzy, a także tuszów do rzęs. Dzięki gumie każdy z kosmetyków ma odpowiednią konsystencję. Stężenie gumy ksantanowej w kosmetykach wynosi od 0,1 do 10%. Jej ilość uzależniona jest zawsze od przeznaczenia i zastosowania substancji pielęgnacyjnych.

Guma ksantanowa: szkodliwość oraz wpływ na zdrowie

Wiele osób uważa, że guma ksantanowa jest szkodliwa dla zdrowie człowieka, ponieważ jest składnikiem występującym pod nazwą E415. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie składniki E są takie same i nie wszystkie mają tak samo negatywny wpływ na ludzki organizm.
Gdyby ksantan był bardzo szkodliwy, nie używano by go w przemyśle, żywności oraz kosmetykach, a jego używanie byłoby zabronione. Guma ksantanowa jest szkodliwa, ale tylko w sytuacji, w której zostanie przedawkowana. Organizm zareaguje na zbyt dużą ilość ksantanu, a każdy produkt zawierający ksantan przechodzi szereg testów.

Jak używać gumy ksantanowej?

Podczas stosowanie ksantanu w kuchni należy dodać większą ilość słodziku ze względu na to, że ksantan wyciąga smak dania. Potrawy zawierająca 50% cukru nie służą gumie, ponieważ utrudniają związanie się produktów. Korzystny dla zagęstnika jest słodzik, który zastąpi cukier i jest od niego zdrowszy.
Podczas produkcji kosmetyków DIY należy odpowiednio odmierzyć ilość gumy ksantanowej. Dzięki temu uzyskamy produkty o odpowiedniej konsystencji i lepkości - https://www.mazidla.com/guma-ksantanowa.