Nowoczesne podejście do żywienia pacjentów szpitala w Lyonie
Szpital Uniwersytecki w Lyonie stanowi przykład, jak nowoczesne podejście do żywienia pacjentów może wpływać na ich zdrowie i samopoczucie. Codziennie, pod kierunkiem dyrektora ds. cateringu Jean-Rémy Dumonta i kierownika kuchni Patricka Girardeau, zespół kucharzy przygotowuje aż 15 tysięcy posiłków. Proces ten nie tylko świadczy o skali działania szpitalnej kuchni, ale także o ogromnym nacisku, jaki kładzie się na jakość i wartości odżywcze serwowanych potraw.
Jaki zamiennik cukru wybrać, gdy mamy cukrzycę?
Cukrzycy powinni jak ognia unikać tych składników pożywienia, które mają wysoki indeks glikemiczny. Jednym z największych problemów przy takiej diecie jest to, jak dosładzać sobie napoje i potrawy. Czym posłodzić pieczone ciasto i co dodać do kawy, aby nie była zbyt gorzka? Oczywiście należy tutaj wystrzegać się białego cukru, który błyskawicznie podniesie nam poziom cukru we krwi. Na szczęście, na rynku istnieje wiele zamienników zwykłego, białego cukru. Poniżej krótki przewodnik po tych, który zamiennik cukru sprawdzi się najlepiej.