Spis treści:
- Dr. Lela Ahlemann o głodzie po spożyciu cukru
- Ukryte źródła cukru w diecie
- Oznaki nadmiernego spożycia cukru
- Wpływ cukru na skórę - zwiększenie trądziku
Dr. Lela Ahlemann o głodzie po spożyciu cukru
Jednym z efektów nadmiaru cukru jest brak uczucia sytości. Dr. Lela Ahlemann wyjaśnia, że cukier gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi, ale nie daje trwałego efektu sycącego, gdyż nie zawiera błonnika. Brak błonnika sprawia, że po spożyciu produktów bogatych w cukier szybko wracamy do uczucia głodu.
"Jeśli spożywamy za dużo cukru, ciągle odczuwamy głód." - dr. Lela Ahlemann
Ukryte źródła cukru w diecie
Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele produktów zawiera dodany cukier. Pojawia się on pod różnymi nazwami, co utrudnia jego identyfikację na etykietach. Oto najczęściej spotykane formy ukrytego cukru:
- Sacharoza - klasyczny cukier stołowy.
- Glukoza i syrop glukozowy - często stosowane w żywności przetworzonej.
- Fruktoza - cukier owocowy, obecny w owocach, ale także w syropie kukurydzianym.
- Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy - popularny dodatek w napojach gazowanych.
- Maltoza - cukier jęczmienny, spotykany m.in. w pieczywie i piwie.
- Dekstroza - inna forma glukozy, często stosowana w produktach przetworzonych.
- Laktoza - cukier mleczny, naturalnie występujący w nabiale.
- Inwertowany cukier - produkt rozpadu sacharozy, obecny w wielu słodyczach.
- Miód - mimo naturalnego pochodzenia, jest formą cukru.
- Syrop z agawy, klonowy, ryżowy - alternatywne słodziki, które również zawierają cukier.
Oznaki nadmiernego spożycia cukru
- Ciągły głód - cukier podnosi poziom glukozy, ale nie daje uczucia sytości ze względu na brak błonnika.
- Problemy skórne, w tym trądzik - zwiększony poziom insuliny i hormonu IGF-1 sprzyja zatykaniu gruczołów łojowych, co prowadzi do stanów zapalnych.
- Wahania nastroju - gwałtowne wzrosty i spadki poziomu cukru powodują uczucie głodu i drażliwość.
- Osłabienie odporności i stany zapalne - cukier trafiający do jelita grubego przyczynia się do rozwoju bakterii, produkujących endotoksyny przenikające do krwi.
- Matowa skóra - wysoka konsumpcja cukru prowadzi do tworzenia zaawansowanych produktów glikacji (AGE), które wpływają na strukturę kolagenu, osłabiając elastyczność skóry.
Wpływ cukru na skórę - zwiększenie trądziku
Cukier powoduje wzrost poziomu insuliny oraz hormonu IGF-1, co przyczynia się do nadmiernej produkcji sebum i zatykania gruczołów łojowych, co prowadzi do trądziku. Eksperci podkreślają, że dieta bogata w cukry może wpływać na wygląd skóry.
"IGF-1 stymuluje gruczoły łojowe, co sprzyja tworzeniu się stanów zapalnych." - dr. Lela Ahlemann
Przypisy:
Sebum to naturalna substancja tłuszczowa wytwarzana przez gruczoły łojowe skóry. Składa się głównie z lipidów (tłuszczów), wosków i innych substancji, które pomagają utrzymać skórę nawilżoną, chroniąc ją przed wysuszeniem i działaniem czynników zewnętrznych, takich jak bakterie czy zanieczyszczenia. Sebum tworzy naturalną barierę ochronną na powierzchni skóry, co zapobiega nadmiernej utracie wody.
Źródło: TheGuardian